Bitter kaffe er ingen god opplevelse – selv om noen faktisk synes det er slik kaffe skal smake. Men selv en god kaffe kan bli bitter hvis du er uheldig. Her er hvordan du unngår det.
Det er bare én type kaffe som er verre enn bitter kaffe, Dette er når du feiler sukker og salt om du liker sukker i kaffen. Den kaffen er helt udrikkelig. Bitter kaffe smaker nesten like ille.
Men faktisk kan du unngå det hvis du er nøye med både valg av kaffebønner og måten du behandler kaffen på under bryggingen
Det starter med gode kaffebønner
Hele premisset for å ikke ende opp med en bitter kopp kaffe avhenger i stor grad av hvilke kaffebønner du velger
Kaffebønner av dårlig kvalitet blir oftest forsøkt skjult ved å brenne dem helt mørke og gi dem et fancy navn når de selges.
Mørksteking er faktisk med på å øke risikoen for at resultatet blir en kopp bitter kaffe. Hvis kaffen har et fancy navn og ser veldig mørkbrent ut, bør du unngå det.
Det er også viktig at du velger riktig malingsgrad av kaffebønnene når du maler dem
Her må du se på hvor lenge kaffen er i kontakt med det varme vannet når du brygger kaffen, kaffebønnene dine males helt fint for espressobrygging, litt grovere for filterkaffe, et sted midt i kaffekvernens maleinnstilling for AeroPress og helt grove for brygging i presskanne .
Rengjør utstyret du brygger kaffen med.
Gamle kaffegrut som ikke er vasket ut av kaffeutstyret ditt gjør kaffen bitter
Så: Rengjør utstyret du bruker til å lage kaffe etter hver bruk.
Så: Og sørg for å tørke den godt.
Da har du alltid det beste (og reneste) utgangspunktet for en god kopp kaffe.
Bruk vann med riktig temperatur.
Det neste som kan bidra til å lage en kopp bitter kaffe er om du bruker for varmt vann når du brygger kaffen.
Tar du vannet rett fra kjelen når det er ferdig kokt, risikerer du å koke kaffebønnene.
Det fremmer bitterstoffene i kaffebønnene dine.
Skal vannet ha riktig temperatur, må du la det stå på kjelen i et minutt eller to.
Finn eventuelt ut hvor lenge vannet må stå ved å stikke et termometer i vannet etter ett minutt. Den perfekte vanntemperaturen er mellom 92 og 96 grader celsius, og kommer du under det, vil kaffen smake «tynt»
Ikke tilsett den ekstra skjeen med bønner. For mange bønner for lite vann øker risikoen for at kaffen blir bitter.
Så selv om du kanskje tror at du bare tilsetter litt flere bønner for få mer smak i kaffen, bør du ikke.
Hold deg til tommelfingerregelen om 7 gram bønner pr kopp- eller 16 gram bønner for en AeroPress.
Da reduserer du risikoen for en bitter smak i kaffen.
Ikke la kaffen trekke for lenge.
Jo lenger kaffen får brygge- ekstrahere – jo mer bittersoffer utvikles.
Hvis kaffen blir stående på presskanne eller i Aeropress for lenge, øker du risikoen for at den blir bitter .
Hold deg til 3-4 minutter for presskanne og rundt et minutt i AeroPress. Da er du sikker på et drikkbart resultat uten bitter smak.
Velbekomme
Comments