top of page

Hva er den beste kaffeoppbevaringen?


Skal du bevare den gode smaken til dine brente kaffebønner, må du oppbevare dem riktig. Fordi kaffe er veldig følsom for lys, fuktighet og luft – og den får lett smaken av sterkt luktende ting fordi bønnene er porøse.


Så her er litt om hvordan du bør oppbevarer kaffebønnene hjemme.


Når du har kjøpt noen gode kaffebønner, ønsker du naturligvis å bevare den gode smaken best mulig og så lenge som mulig.


Dette krever at du vet hvordan kaffen oppbevares best, samt at du har riktig utstyr til å oppbevare kaffen i.


Kaffen bør beskytter mot lys, høye temperaturer og oksidasjon fra luften. Fordi kaffe oksiderer lett, som fjerner smaken.


Samtidig sørger lys, varme og fuktighet for at oljen i kaffebønnene stiger til overflaten og gjør dem mer bitre.

Kaffebønner oksiderer imidlertid ikke på langt nær like lett som malt kaffe. Når kaffebønnene er malt får kaffen mange flere overflater som kommer i kontakt med luften, og deles opp i mindre partikler som er lettere å oksidere. Det fremskynder oksidasjon.


Hva er den beste måten å oppbevare kaffebønner på?

Kaffebønnene beholder smaken best ved å oppbevares mørkt, kjølig og lufttett, slik at verken lys, fuktighet eller luft kan nå bønnene Derfor velger mange å legge kaffebønnene i kjøleskapet.


Det er også lurt hvis du passer på at fukt, luft og lukt ikke kan komme inn i bønnene. Ellers risikerer du at de enten mister smaken unødvendig raskt, eller får smaken av potensielt sterkt luktende mat i kjøleskapet.


Oppbevar kaffen i en vakuumbeholder, slik at bønnene ikke oksiderer. Samtidig slik at verken lys, fuktighet eller luft kan nå bønnene hindrer du at luft, lukt og fukt kommer inn i beholderen. For det er en tettsittende – vanligvis silikon – ring i lokket på bøtta, som holder den lufttett.


På denne måten kan du trygt plassere kaffebønnene kjølig i døren til kjøleskapet, uten å risikere at kaffen tar på smaken av innholdet, eller får fukt fra "inneklimaet" i kjøleskapet.


Til slutt beskytt kaffen mot lys som trenger inn i kaffen , velg en beholder som er laget enten av metall eller ugjennomsiktig, svart matereale


Hvor bør du ikke sette kaffen?

Av grunnene nevnt ovenfor bør du aldri oppbevare kaffe på varme steder eller steder hvor den kan få direkte sollys. Derfor er populære oppbevaringssteder som f.eks i en bøtte i et overskap på kjøkkenet, rett ved siden av komfyren, ingen god idé.


Det er like ille å legge kaffebønnene i en glass- eller gjennomsiktig plastbøtte på en hylle eller et bord fordi det ser dekorativt ut. Spesielt ikke hvis det er direkte sollys på lagringsstedet på dagtid, som utsetter kaffebønnene for UV-stråling.


Bruk heller en vakuumbeholder, plasser den i døren til kjøleskapet, og hold kaffen smakfull så lenge som mulig.

43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page