Selv om vi nordmenn er på kaffetoppen i verden vet vi ikke så mye om kaffen vi drikker.
Du vet kanskje forskjellen på mørkbrent og lystbrent? At det finnes to kaffeplanter ved navn arabica og robusta? Men vet du at det er dobbelt så mye koffein i en kaffe fra robustaplanten som fra arabica?
Eller at kaffe har over 900 ulike aromaer, mens til sammenligning har vin 450?
- I Norge har vi tradisjon for mildt brent kaffe, mens i for eksempel vårt naboland Sverige liker de mer mørkbrent kaffe.
Kaffen kommer altså fra kaffeplanten arabica eller robusta, som etter to år får blomster, så bær som skal modnes. Disse må høstes på helt riktig tidpunkt og bærene skal være rød og fine. .
Bærene fermenteres, vaskes og tørkes, men det er kun frøene inni bæret som brukes til kaffe.
Disse brennes og så blir de til kaffebønner.
- Det er mye som virker inn på om man får et godt resultat og for at kvaliteten skal opprettholdes er alle de ulike prosessene like viktige. Det må ikke være umodne bær, tørketiden må være riktig justert og brenningen har mye å si for smaken man vil ha. Dessuten er kaffeplantene også sårbare i forhold til ulike sykdommer så det er virkelig ikke bare lett å være kaffebonde.
Comments